About me

Pozdrav, moje ime je Benjamin, dolazim iz Sarajeva, imam 14 godina. Dobrodošli na moj teen blog, koji je posećen mom rodnom gradu - Sarajevu. Ukoliko želite možete me dodati na Facebooku : BosinanBoys Bloger. Nadam se da ćete uživati u postovima, ali ne zaboravite kommati i zabaviti se! :)

Glitter

utorak, 17. srpnja 2018.

Geografski post o BiH+Rodzendan bloga

Heej ljudi nakon dugo vremena odlucio sam se da napišem novi post na blogu.U ovom postu cu vama pricati o geografiji Bosne i Hrecegovine i njenim najljepšim gradoima i također jedan dio uvoda ce biti za 1.rodendan bloga.Sada da pocnem sa tim dijelo posta o 1.rodendanu mog bolga.
1.rodendan moga bloga 
Kao što svi znate došla je 1godina kako se mi vec družimo na bloogu moj blog je docekao svoj 1 rodendan. Ja nisam imao vremena da napisem neki specijalni post povodom 1 rodendana mooga bloga jer sam imao puno obaveza oko škole takoder mi je i laptop bio u kavru i na servisu duži period.Tako da se svima izvinjavam što nije bilo postova i komentara na vašim blogovima. 
Sada cemo da pocnemo sa temom danasnjeg posta.

(iznad su dvije cestitke povodom rodjendana bloga)

Geografija Bosne i HercegovineBosna i Hercegovina se nalazi na jugoistoku Evrope u centralnom dijelu Balkanskog poluostrva. Njena ukupna površina je 51.129 km2 . Dužina granice iznosi 1.537 km, od čega kopnena 762,5 km, riječna 751 km i morska 23,5 km. Bosna i Hercegovina graniči sa Republikom Hrvatskom (931 km), Srbijom (375 km) i Crnom Gorom (249 km). Sjevernim dijelom Bosna i Hercegovina izlazi na rijeku Savu, a južnim na Jadransko more kod Neuma. Zemljište Bosne i Hercegovine je izrazito brdsko-planinsko, sa prosječnom nadmorskom visinom od 500 m. Od ukupne površine BiH, 5% otpada na ravnice, 24% na brežuljke, 42% na planine, a 29% zauzima krš. (NEAP, 2003) Bosna i Hercegovina je uređena Dejtonskim sporazumom, prema kojem se sastoji od Federacije BiH (10 kantona), Republike Srpske i Distrikta Brčko.
 Stanovništvo
Prema procjenama UNHCR za 1999. godinu ukupan broj stanovnika Bosne i Hercegovine se kreće oko 3.894.000. Od toga 2.381.496 (61%) stanovnika Prijedor Banja Luka Zenica Sarajevo Brčko Bihać Doboj Bijeljina Tuzla Mostar 25.000-100.000 st. Preko 250.000 st. 100.000-250.000 st. 2 živi u Federaciji BiH, 1.432.020 (37%) u Republici Srpskoj, a 80.324 (2%) živi u Brčko Distriktu. Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, gustina naseljenosti Bosne i Hercegovine je neravnomjerna (40 do 200 stanovnika po km2 )Makroekonomski pokazatelji U 1990. godini GBP za Bosnu i Hercegovinu je procijenjen na US $ 10,6 milijardi, odnosno preko US $ 2.400 po glavi stanovnika. Prihodi su pristizali iz različitih prirodnih grana, a bazna industrija je bila među najviše razvijenim u regionu sa visoko educiranom baznom snagom i visokim udjelom izvoza na zapadno tržište (Environmental Performance Reviews, UNECE, 2004). Ratna dešavanja (1992-1995.g.) su devastirala zemlju i ekonomiju. Oporavak otpočinje nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, nakon čega u periodu 1996-2001. godine, godišnji ekonomski rast iznosi 25%. Poslijeratni oporavak je u ovom periodu pokriven širokim donacijskim programima. Struktura ekonomije je značajno promijenjena, od dominantno industrijske na privredu u kojoj preovlađuju uslužne djelatnosti. U 2002. godini GDP dostiže približno polovinu predratnog nivoa. Proces tranzicije koji je u fazi privatizacije najvećih preduzeća ima vodeći uticaj na promjene strukture ekonomije. Strateški dokumenti Pokazatelj novih društvenih pravaca koji podrazumijevaju simultano rješavanje socijalnih problema i brige o okolišu je razvoj strateških dokumenata. Vodeći dokument, usvojen od strane oba entiteta i Distrikta Brčko, je Nacionalni akcioni plan za okoliš (NEAP, 2003). NEAP identificira probleme, pritiske i potrebu uspostave ravnoteže između brige o okolišu i razvoja privrede. Prema NEAP-u, prioritet je ekonomski razvoj sa okolinski prihvatljivom strategijom. Srednjoročna razvojna strategija za Bosnu i Hercegovinu za period 2003-2007 godine uključuje prioritete iz NEAP-a i propisuje mjere za upravljanje okolišem, posebno u oblasima legislative, kvaliteta zraka i klimatskih promjena, upravljanje vodnim i zemljišnim resursom, šumama, otpadom, biološkim i geološkim diverzitetom, kulturnim i prirodnim nasljeđem i javnim zdravljem. Strategija ističe važnost razvoja i usvajanja zakonskih akata koji će uspostaviti operativnost okolinske legislative, ali i podvlači potrebu njenog harmoniziranja sa relevantnim sektorskim politikama. .Zavrsni dio posta

Vec polako dolazimo i do zavrsnoga dijela posta. Nadam se da vam se dopao post o BiH i da ste citajuci mogli nauciti nesto novo o BiH. Glasajte temu za sljedeci post :

1. Historija Sarajeva
2. Kantoni u BiH
3. Rijeke i jezera u BiH
4. Post o Katolicanstvu 
5. Post o mojim omiljenim igricama 
6. Post o mojim omiljenim filmovima

Ako vam se svidio post ostavite komentar. POZZ!

Broj komentara: 6:

 1. Heej pozdrav! Drago mi je da si se vratio na blog nakon veće, ali opravdane pauze. Novi dizz mi je jako lijep, i jako mi se dopada GIF ispod headera. Zbilja vrijeme jako brzo prolazi pa čak su i meni brzo prošle dvije godine od kao sam na blogovima. U idućem postu bih volio da pišeš o svojim omiljenim filmovima, a zanima me i koje igrice igraš, a sviđa mi se i post na temu povijesti Sarajeva. Pozz! :)

  OdgovoriIzbriši
 2. Btw i kod mene novi post pa kommaj kada stigneš. ;)

  OdgovoriIzbriši
 3. Zbilja ne znam što bih napisala u komentar jer je geografija jedno od područja kojem se ne posvećujem baš. Proučavanje država ponaosob smatram... ograničenjem, kao i stvaranje država općenito, i smatram kako je priroda jednostavno lijepa i savršena i od sveg me tog izučavanja samo boli glava.
  Glasam za post o tvojim omiljenim knjigama. Pozdrav.

  OdgovoriIzbriši
 4. Pozdrav. Post mi se jako svidio jer sam mogla naučiti mnogo o stanovništvu i razvoju BiH. Volim geografiju, ali mi je draže istraživati reljef i klimu. Posebno volim gledati dokumentarce koji govore kako su nastali određeni dijelovi Zemlje. Zbog toga glasam za Rijeke i jezera BiH.

  OdgovoriIzbriši